مترجم : بهروزی
منبع:راسخون




 

طوفان تندری هم چنین به خاطر حضور صاعقه و رعد در طول ظهور پدیده‌ی طبیعی، به طوفان الکتریکی اشاره می‌کند. این تنوع آب و هوایی مثل حضور بارش سنگین و یا عدم هیچ گونه بارشی و ظاهر چرخشی و متوالی، با طبیعت خیلی متناقض و مغایر، شناخته می‌شود.
بشر شنونده‌ی جلوه‌های مختلف غضب طبیعت در طول زمان بوده است. محدودیت‌های طبیعی غالب شده نه تنها خسارتی به جمعیت انسان وارد کرده است بلکه هم چنین متناظر با آن بر تأمین غذا نیز تأثیر گذاشته است. فجایع و بلایایی مثل سیلاب‌ها، گرد بادها، زلزله‌ها، طوفان‌ها، سونامی‌ها، خشکسالی، فوران‌های آتش فشانی و رانش زمین نه تنها باعث شده است ما خود – نگه داری بلکه هم چنین ارزش و بهای راحتی مادی را مورد سوال قرار دهیم. فوران وسویوس در سال 79 بعد از میلاد که هرکولانئوم و پامپی را تخریب کرد و جریان ال نینو که به ویرانگری خود با آب و هوای دنیا ادامه می‌دهد فقط برخی از این نمونه‌ها هستند.

طوفان تندری چیست؟

سرویس آب و هوایی ملی، طوفان تندری را به صورت حضور رعد و صاعقه درون و اطراف ابرهای بارانی که بارهای الکتریکی تولید می‌کنند، تعریف می‌کند. در میان تمام شکل گیری‌های ابر مشاهده شده، ابر کولومبوس مولد عالی رعد است. در نتیجه ملقب به توده‌ی ابر با حاشیه سفید است که قبل از رعد و برق در آسمان ظاهر می‌شود. یک طوفان شامل حضور بادهای قوی با بارش و یا بدون بارش است. در طوفان تندری سرعت بادها 58 متر بر ساعت و یا بیشتر محاسبه شده است.

علل طوفات تندری :

طوفان‌های تندری وقتی رخ می‌دهند که هوای گرم و مرطوب درون ابر بارانی با حجم بزرگ و با سرعت فزاینده‌ای بالا می‌رود.
سرعت و حجم هوای گرم درون ابر افزایش می‌یابد و جریان بالا رفتی گرم را شروع می‌کند. این حالت باعث می‌شود ابر طوفانی شناورتر شود و به بالا برود.
وقتی که هوای گرم به بالا می‌رود با دماهای سردتر در ارتفاعات بالا برخورد می‌کند که منجر به سرد و متراکم شدن بخار می‌‌شود تا قطرات آب و تگرگ را شکل دهند.
این ذرات متراکم شده شروع به پایین آمدن می‌کنند و جریان بالا رفتی را به هم می‌زنند و موجب تلاطم درون ابر می‌شوند.
این نیروی محرکه موجب می‌شود ابرهای کولومبوس به طور شدیدی منفجر شوند و اکتیویته الکتریکی درون خود را با هر بار بارش آزاد کنند.

انواع طوفان‌های تندری :

با افزایش مطالعه و تحقیق در مورد پدیده‌ی طوفان‌های تندری، دانشمندان و هوا شناسان طوفان‌های تندری را به 4 گروه مختلف طبقه بندی کرده‌اند که عبارتند از :
طوفان‌های تندری تک سلولی : این گروه، طوفان‌های تندری نادری هستند و به طور تصادفی رخ می‌دهند. آنها معمولاً بیش از 30 دقیقه طول نمی‌کشند و شدید نیستند اما پیش بینی چنین طوفان‌های تندری مشکل و دشوار است.
طوفان‌های گروهی چند سلولی : برخی از رایج‌ترین انواع طوفان‌های تندری به این گروه تعلق دارند و می‌توانند چند ساعت طول بکشند. آنها به تولید تگرگ‌های با اندازه متوسط معروف هستند و حتی می‌توانند گرد بادهای ضعیف را تولید کنند.
طوفان‌های خطی چند سلولی : طوفان‌های این گروه با خطی از طوفان‌های تندری مشخص می‌شوند که هم دیگر را تغذیه می‌کنند و به هم دیگر کمک می‌کنند. آنها توانایی تولید گرد بادهای ضعیف و تگرگ‌های با اندازه‌ی توپ گلف را دارند. تشخیص و پیش بینی اولیه چنین طوفان‌های تندری از طریق رادارها و دیگر ابزارهای ردیابی ممکن است.
طوفان‌های ابر سلولی : این طوفان‌های تندری به عنوان بزرگ‌ترین تهدید برای زندگی و اموال انسان مطرح می‌شوند. آنها توانایی تولید گرد بادهای قوی تا شدید را دارند و به طور شدیدی در رفتارشان و پیشرفت هر چند نادر در وقوع، سازمان دهی می‌شوند.

نتایج طوفان‌های تندری :

بالا رفتی و پایین رفتی‌های طوفان‌های تندری منجر به بارش‌های سنگین می‌شوند. تند بادها که نیروی طوفانی را به دست می‌آورند با رعد و صاعقه همراه می‌شوند. طوفان‌های تندری با بیش از یک روش زندگی انسانی را مختل می‌کنند. افتادن میلیون‌ها درخت، مرگ به خاطر صاعقه‌ی خطرناک و برش باد فقط برخی از جلوه‌های تباه کننده هستند. طوفان‌های تندری به طور عمده منجر به بی‌ثباتی جوی محلی، سیل فاجعه بار، بادهای خیلی قوی، گرد بادها و طوفان‌های چند سلولی می‌شوند. این طوفان‌ها اثر معلومی روی آب و هوای یک منطقه بزرگ دارند که انرژی آزاد شده به طور متوسط نرخی بیشتر از 10000000 کیلو وات بر ساعت دارد! طوفان‌های تندری با نیروهای متفاوتی در کل دنیا رخ می‌دهند. اگر چه آنها یک اتفاق رایج در مناطق جنگلی انبوه گرمسیری هستند اما مناطق قطبی نیز از این امر مستثنی نیستند. طوفان‌های تندری به طور عمده با ظهور بادهای موسمی مرتبط هستند. تخلیه‌ی الکتریکی اشاره می‌کند که صاعقه مسئول تخریب سازه‌های زمینی به علت سرعت صدا است. این یک تهدید بزرگ برای زندگی و اموال انسان تلقی می‌شود.
طوفان‌های تندری و صاعقه همیشه یک افسانه بوده‌اند و جذبه‌ای در مورد آنها بوده است و از زمان آغاز تمدن، انسان را مجذوب کرده و ترسانده‌اند. تمام طوفان‌های تندری صاعقه تولید می‌کنند که اغلب از منطقه‌ای که در حال بارش است دور هستند و گفته می‌شود که در منطقه‌ای به فاصله‌ی 10 مایل دورتر از منطقه‌ی بارش رخ می‌دهند. در واقع، در حدود 1800 طوفان تندری وجود دارند که در هر لحظه در کل دنیا رخ می‌دهند. اما ما امروزه بعد از مطالعه شدید از طریق روشهای مختلف مثل رادارهای آب و هوایی، ایستگاه‌های آب و هوایی و عکس برداری ویدوئی، درک بیشتری در مورد آنها داریم.